Ανακοίνωση από το Ανεξάρτητο Πανεκπαιδευτικό Συντονιστικό Λάρισας

ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ

Τα προβλήματα της παιδείας είτε αυτά αφορούν τους μαθητές είτε τους φοιτητές είτε τους εκπαιδευτικούς, δεν είναι άσχετα μεταξύ τους άλλα είναι όλα αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Είναι λοιπόν αναγκαία η κοινή δράση όλων των παραπάνω προκειμένου να επιτευχθούν κατακτήσεις στο χώρο της παιδείας. Για να συντονίσουμε και να προωθήσουμε λοιπόν μια τέτοια κοινή δράση, περάσαμε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από κόμματα και παρατάξεις πανεκπαιδευτικού συντονιστικού, με ανοιχτές συνελεύσεις και αμεσοδημοκρατική λήψη αποφάσεων.

Η αναγκαιότητα αυτής της κοινής και συντονισμένης δράσης είναι ακόμα πιο επιτακτική σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης, κατά την οποία προωθούνται μια σειρά από πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα (περικοπές συντάξεων, μισθών, αύξηση Φ.Π.Α.) που προφανώς δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και τον τομέα της παιδείας. Αξίζει όμως να αναρωτηθούμε αν έχουμε αντιληφθεί τι ακριβώς είναι αυτή η οικονομική κρίση και πως θα μας επηρεάσει. . .

Προσπαθούν να μας πείσουν από τα ΜΜΕ ότι η χώρα απειλείται με οικονομική καταστροφή και τα νέα μέτρα είναι η μόνη της σωτηρία. Δε μας λένε ωστόσο ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή χώρες με πολύ μεγαλύτερο χρέος από το 125% της Ελλάδας (π.χ. Ολλανδία 234%, Ισπανία 207%, Ιταλία 194% κλπ), οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή κατάρρευσης! Μας τρομοκρατούν και μας παραπληροφορούν λοιπόν κατ’ επανάληψη…

Παράλληλα όμως, αν υπήρχε όντως η θέληση να καλυφθεί το χρέος, το κράτος θα μπορούσε να βρει τα απαραίτητα χρήματα, είτε μειώνοντας τις αμυντικές δαπάνες (ξοδεύονται πάνω από 6,5δις το χρόνο), είτε φορολογώντας βαριά τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις του χρηματιστηρίου (ετήσιος τζίρος 56 δις το χρόνο, το 45% επί των κερδών είναι 19 δις περίπου.. μάνι, μάνι 25 δις ετησίως!) και τις τράπεζες των οποίων τα κέρδη αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Η παιδεία αποτελεί την βάση της κοινωνίας καθώς μέσω αυτής τα άτομα εξελίσσονται σε ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις οδηγίες της Ε.Ε. περνάει σε νέες περικοπές μειώνοντας κατά 200 εκ τα κονδύλια για την παιδεία. Η <<δημόσια>> και <<δωρεάν>> παιδεία θα γίνεται όλο και χειρότερη δημιουργώντας ανθρώπους με μειωμένη κριτική ικανότητα και ανακλαστικά απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές. Περισσότερα παιδιά από τα φτωχά στρώματα θα εγκαταλείπουν νωρίτερα το σχολείο. Η πρόσβαση στις ανώτερες και ανώτατες σχολές θα γίνεται πιο ταξική, οι ανισότητες θα μεγαλώνουν! Εν τέλει τα δημόσια πανεπιστήμια θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο ανοίγοντας το δρόμο για τα ιδιωτικά.

Ποιο θα είναι όμως το μέλλον μας ως πολίτες ενός τέτοιου κράτους?

Στόχος όλης αυτής της πολιτικής δεν είναι παρά η μετατροπή μας σε μια μάζα χωρίς δυνατότητα κρίσης ή αντίδρασης, η οποία θα εκπαιδεύεται για να αποτελέσει ένα φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Είναι χρέος μας να μην επιτρέψουμε να συμβούν όλα αυτά. Πρέπει να πάψουμε να μένουμε απαθείς στα γεγονότα και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναδεικνύεται και ο ρόλος του πανεκπαιδευτικού συντονιστικού, που δεν είναι άλλος από το να συντονίσει την κοινή δράση σε όλους τους χώρους της παιδείας και να δημιουργήσει έτσι ένα ενιαίο μέτωπο μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, που σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κλάδους των εργαζομένων θα σταθεί απέναντι σε αυτή την προσπάθεια ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους.

Η θέση μας, άσχετα από το χώρο στον οποίο ανήκουμε, θα πρέπει να είναι στους δρόμους. Η δική μας απάθεια και αδιαφορία τους επέτρεψαν να φέρουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο τώρα μόνο οι δικοί μας κοινοί αγώνες θα ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

  • Στηρίζουμε την κατάληψη του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας και καλούμε όλους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της κατειλημμένης σχολής (Πλούτωνος και Αιόλου γωνία, παλιά Ακαδημία).
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλες τις αγωνιστικές δράσεις (καταλήψεις – απεργίες – διαδηλώσεις) που συμβαίνουν αυτό το διάστημα σε όλη την Ελλάδα.
  • Άμεση απελευθέρωση του Μάριου Ζ., άδικα συλληφθέντα και προφυλακισμένου στην πορεία της Πέμπτης 11/3 στην Αθήνα.
  • Κάτω τα χέρια από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Ιατρικής! Δε θ’ αφήσουμε τους ελεύθερους κοινωνικοπολιτικούς χώρους και το Άσυλο να μετατραπούν σε μαγαζάκι ιδιωτικών εμπορικών συμφερόντων.

Κάλεσμα σε νέα συνέλευση του Ανεξάρτητου Πανεκπαιδευτικού Συντονιστικού την Τετάρτη 24 Μάρτη στην Ιατρική.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ανεξάρτητο Πανεκπαιδευτικό Συντονιστικό Λάρισας

Author: Ιός Κοινωνικής Απελευθέρωσης

Ιός Κοινωνικής Απελευθέρωσης Αναρχική / Αντιεξουσιαστική Συλλογικότητα Λάρισας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *