Μίλησε κανείς για Χούντα;

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη, παρατηρούμε μία αστυνομοκρατία και στοχοποίηση πολιτικών φρονημάτων που ταιριάζει περισσότερο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η στοχοποίηση αφορά κυρίως τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Ό,τι δεν καταφέρνουν οι δεκάδες χιλιάδες αστυνομικών με πάνω από χίλιες προσαγωγές – απαγωγές, συλλήψεις με τον κουκουλονόμο (ενώ η κυβέρνηση δήλωσε πως θα καταργηθεί), ξυλοδαρμούς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών, προσπαθούν να το πετύχουν τα ΜΜ«Ε» με τη λασπολογία, τη συκοφάντηση και την παραπληροφόρηση.

Η αστυνομία οργάνωσε ένα όργιο καταστολής, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με προληπτικές προσαγωγές και συλλήψεις, ακραία επιθετική στάση και διάλυση διαδηλώσεων, καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εφορμήσεις Ζητάδων και Δελτάδων (σαν μεσαιωνικό ιππικό) μέσα σε μπλοκ με αποτέλεσμα να παρασυρθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές, η μία εκ των οποίων είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένη. Η ίδια τακτική χρησιμοποιήθηκε και τη Δευτέρα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας ενάντια σε μικρούς μαθητές και τους γονείς τους.

Και στη Λάρισα…

Στη Λάρισα, αρκετή ώρα μετά το τέλος της πορείας της Κυριακής, προσήχθησαν αναίτια στην Ασφάλεια έξι άτομα που απλώς έκαναν το «λάθος» να βρίσκονται εκείνη την ώρα στην περιοχή του κέντρου, το οποίο είχε πλημμυρίσει με ασφαλίτες. Κρατήθηκαν δε για αρκετές ώρες χωρίς να ξεκαθαρίζεται από την αστυνομία ο λόγος κράτησής τους. Η λογική αυτής της αστυνομικής πρακτικής είναι η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και φόβου σε πιθανούς διαδηλωτές αλλά και σε οποιονδήποτε κυκλοφορεί στην περιοχή την ώρα των διαδηλώσεων.

ΜΜΕ

Ο ρόλος των περισσότερων ΜΜΕ ήταν ουσιαστικά αυτός ενός γκαιμπελικού «Υπουργείου Προπαγάνδας». Αποσιωπούν ή υποβαθμίζουν γεγονότα όπως ο βαρύτατος τραυματισμός της αγωνίστριας του ΕΕΚ Αγγελικής Κουτσουμπού, που νοσηλεύεται στην εντατική με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από μοτοσυκλετιστές της ομάδας Δ οι οποίοι, αφού τη χτύπησαν με γκλοπ περνώντας (και θυμίζοντας Γκοτζαμάνη), κατέβηκαν και συνέχισαν να τη χτυπούν στο κεφάλι. Έτσι μια αγωνίστρια ενάντια στη Χούντα που βασανίστηκε και φυλακίστηκε τότε, κινδυνεύει να πεθάνει, δολοφονημένη από τη νέα χούντα που έχει καταφέρει να περνάει για «δημοκρατία». Αποσιωπούν το γεγονός ότι αστυνομικός της ίδιας ομάδας έβγαλε πιστόλι και κυνήγησε μ’ αυτό διαδηλωτές. Για όλα αυτά κυκλοφορούν και αποδεικτικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Παραπληροφορούν για την κατάσταση της υγείας του πρύτανη Κίττα του Καποδιστριακού με σκοπό να πλήξουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα indymedia δείχνουν πως δεν υπήρξε τραυματισμός του. Μάλιστα οι ίδιοι οι καταληψίες της Πρυτανείας μετέφεραν έξω τον πρύτανη ώστε να οδηγηθεί σε νοσοκομείο όταν ένιωσε αδιαθεσία λόγω καρδιακού προβλήματος.

Οι δημοσιογράφοι των κρατικών συμφερόντων αναμασούν συνεχώς την καραμέλα των λίγων κουκουλοφόρων που παρεισφρύουν σε πορείες για να προκαλέσουν καταστροφές σε μικρομάγαζα. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική μιας και στις πορείες υπάρχουν αυτόνομα αντιεξουσιαστικά μπλόκ που αριθμούν δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα, ανάλογα με την πόλη και δεν χρησιμοποιούν τυφλή βία. Αντίθετα, τυφλή βία χρησιμοποιούν τα όργανα καταστολής που επιτίθενται σε οποιονδήποτε δεν τους αρέσουν τα χαρακτηριστικά του.

Η περίπτωση του «Ρεσάλτο»

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας αυξημένης επιθετικότας του Κράτους και του παρακράτους ενάντια σε αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικοπολιτικούς χώρους, είτε με επιθέσεις της αστυνομίας, είτε με βομβιστικές ενέργειες του παρακράτους, όπως στο αντιεξουσιαστικό στέκι Buenaventura στη Θεσσαλονίκη ή στο Στέκι Μεταναστών στην Αθήνα. Βέβαια όταν οι βόμβες μπαίνουν απο το παρακράτος δεν αποτελούν «τρομοκρατία» για Κράτος και ΜΜΕ. Στο στέκι Ρεσάλτο στο Κερατσίνι λοιπόν βρέθηκαν: 1)Άδεια μπουκάλια μπύρας – τι παράξενο για ένα χώρο που διαθέτει καφενείο και μάλιστα είχε διοργανώσει πάρτυ πριν λίγες μέρες…. 2)Κηροζίνη η οποία είναι καύσιμο για τη σόμπα που χρησιμοποιούσε ο χώρος για την θέρμανση του. Μάλλον οι αναρχικοί δεν επιτρέπεται να ζεσταίνονται το χειμώνα… 3)Εργαλεία διαφόρων ειδών όπως στα περισσότερα σπίτια και χώρους εργασίας. 4)Αντιασφυξιογόνες μάσκες που αποτελούν μια στοιχειώδη άμυνα ενάντια στους τόνους καρκινογόνων χημικών που πετάει η αστυνομία στις πορείες. 5)Υποθέτουμε επίσης πως βρέθηκαν και πηρούνια με τα οποία θα μπορούσε κάλλιστα κανείς να βγάλει μάτια …Τσκ τσκ…μιλάμε για τρομακτικά ευρήματα… Αυτή λοιπόν είναι η «γιάφκα», όπως την ονόμασαν τα Μ.Μ.Ε και η αστυνομία, ενώ για όλους τους κατοίκους του Κερατσινίου είναι ένας ανοικτός πολιτικός και πολιτιστικός χώρος που χαίρει της εκτίμησης ακόμη και του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής το οποίο εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στους συλληφθέντες. Το κάθε σπίτι και χώρος μπορεί μ’ αυτή τη λογική να ονομαστεί «γιάφκα» οποιαδήποτε στιγμή από τους λακέδες της εξουσίας.

Αντιεξουσιαστικό κίνημα

Τα τελευταία χρόνια το αντιεξουσιαστικό κίνημα στην Ελλάδα ολοένα και μεγαλώνει και ασκεί επιρροή ιδιαίτερα στην σκεπτόμενη και εναλλακτική νεολαία. Δεν είναι απολίτικο όπως θέλουν να το παρουσιάσουν αρκετοί εχθροί της ελευθερίας αλλά έχει σαφή προτάγματα για άμεση δημοκρατία, οριζόντιες και αντιιεραρχικές διαδικασίες στους χώρους εργασίας, ελευθεριακή παιδεία και αντικαπιταλιστικά προτάγματα. Αντί να υμνεί το κέρδος και βάση αυτού να πορεύεται, πορεύεται με τις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αντίστασης και της ελευθερίας. Είναι συνεχιστής μιας πλούσιας πολιτικής και θεωρητικής παράδοσης από τον 19ο αιώνα ακόμη που συνέβαλε σε σημαντικές εργατικές κατακτήσεις όπως το οκτάωρο και η ίδρυση των πρώτων εργατικών κέντρων. Είναι ένα κίνημα πέρα από τον έλεγχο Κράτους, κομμάτων και συμφερόντων και γι’ αυτό τους ενοχλεί.

Αναρχικη/Αντιεξουσιαστική συλλογικότητα Ιός Κοινωνικής Απελευθέρωσης (Ι.Κ.Α.)

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝΤΑΙ

Author: Ιός Κοινωνικής Απελευθέρωσης

Ιός Κοινωνικής Απελευθέρωσης Αναρχική / Αντιεξουσιαστική Συλλογικότητα Λάρισας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *